A vörösréz

A vörösréz:

Az eddigi kutatásokból az derült ki, hogy a feloldott vörösréz megakadályozza a bioréteg kialakulását, az algák, gombák és a penész növekedését, valamint csökkenti a humuszképző, rothasztó és emésztő mikrobák aktivitását.

A fejlettebb organizmusok fejlettebb homeosztázissal is rendelkeznek, ezáltal képes szabályozni a vörösréz bevitelt és megszabadulni a vörösréz feleslegtől is. A vörösréz létfontosságú minden élőlény anyagcseréjéhez. Egy felnőtt ember napi szükséglete 2-3 mg. A vörösréz tehát fontos nyomelem (terhesség alatt például segíti a magzat fejlődését). A túlzott mennyiségű vörösréz nem káros az emberre és nem is halmozódik fel a szervekben. Az akut túladagolási mennyiség 6mg/l az ember esetében, míg 1, 2 mg a teljes dózis. Ez a koncentráció émelygést okozhat.

  • Az emberi szervezetre gyakorolt hatása:

A szervezetbe való bekerülést követően felszívódik a gyomorban majd a vékonybélben. A gyomorból és a vékonybélből a véráramba kerül. A véráramban a hordozóproteinekhez kapcsolódik és a májba kerül át. A májból a szervezet azon részeibe áramlik szét, ahol szükség van rá.

A vörösréz létfontosságú az agy és az idegrendszer normális kialakulásához. Szintén szerepet játszik a neurotranszmitterek kialakulásában, amelyek kémiai úton teremtenek kapcsolatot az idegsejtek között, valamint lehetővé teszik az elektromos impulzusok végighaladását az idegsejteken. A vörösréz segít megőrizni a véredények rugalmasságát, ami lehetővé teszi a megfelelő vérnyomás fenntartását. Az aorta nem képes megfelelően működni, amennyiben rugalmas váza meggyengül. Mivel vörösrézre szükség van az egészséges izomtónushoz és működéshez, ezért létfontosságú szerepe van a szívben is. A vörösréz nélkülözhetetlen szerepet tölt be a kollagén képződésében, ezért létfontosságú a csont képződéséhez, egészségéhez és regenerálódásához. A kollagén a csont szilárdságának, mechanikai erősségének és alkalmasságának a legfontosabb tényezője. Állatkísérletekkel mutatták ki, hogy a csonttörés, csontváz-rendellenességek és az osteoporosis a vörösréz hiány esetén fordul el?. Már fent említettük a kollagén képződés fontosságát, amelyben vörösréznek szintén fontos szerepe van. A kollagén a legelterjedtebb protein az emberi bőrben és fontos külsőnk megtartásához (ruganyos, egészséges megjelenés, ráncmentes bőr) az arcunkon és testünk egyéb részein. A vörösréz fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához, amely kivédi a mikrobákat és a betegségeket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

Megosztás