L-Arginin

L-Arginin:

Nem esszenciális aminosav. Az emberi szervezet (elsősorban a vese) is képes el?állítani, de ha ez a szintézis nem elég, vagy nagyobb a szükséglet (pl. súlyos égési sérüléskor), szükség lehet kívülről bevitt pótlásra is. Fontos szerepe van az a nitrogén-monoxid (NO) szintézisben: ennek tulajdonították, hogy csökkenti az erek merevségét. Igazi népszerűségét annak köszönheti, hogy a fehérje-szintézist is fokozza, növeli a bőr alatti szövetek víz-visszatartását és ezért a testépítők szerint még szebbé teszi a mind jobban dagadó izmok látványát.

 • Hatékonysága:

·        az egészség megőrzésében és fenntartásában fontos szerepe van

·        védi az izom tömeget

·        kitűnően hat az immunrendszerre

·        növeli a spermiumok számát

·        támogatja a növekedési hormont

·        kitűnően hat a szívre

·        az L-lizinnel együtt még jobban erősíti az immunrendszert

·        segítheti a vérben a koleszterin szint csökkentését

·        égési sérülésekre igen hatásos

 • Természetes forrásai:

Diófélék, napraforgó-, szezámmag, csokoládé, pattogatott kukorica, mazsola, barna rizs.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

Megosztás

Az acetilkolin

Az acetilkolin:

Az elsőként felfedezett neurotranszmitter molekula. Mind a perifériás mind a központi idegrendszerben ingerületátvívő anyagként működik. Elsőként Henry Hallett Dale szonosította 1914 -ben a szívre gyakorolt hatását. Otto Loewi állapította meg róla, hogy neurotranszmitter, aki először a vagusstoff nevet adta neki, mivel a a bolygóidegből (nervus vagus) választódik ki. 1936-ban mindketten Nobel-díjat kaptak munkájukért.

 • Jellemzése:

Az agyban az idegsejtek intelligens párbeszéde kémiai anyagokkal, a többi között acetilkolinnal történik. Az acetilkolin pályákhoz kötött, amelyek behálózzák az agykérget és a memóriaközpontot. Alzheimer-kór esetén az acetilkolin tartalmú pályák degenerálódnak, elpusztulnak. Emellett a szervezetben általában minden biológiai anyag lebomlik valamennyire. Ebben az esetben a lebomlás acetilkolin-észteráz enzimmel történik, s ez azt jelenti, hogy az acetilkolint az észteráz lebontja, és így még kevesebb lesz belőle.

 • Természetes forrásai:

A szójabab, a földi mogyoró és karfiol.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

Megosztás

Acetil-szalicilsav

Acetil-szalicilsav (aszpirin):

A fűzfa kérgét már időszámításunk előtt is használták láz- és fájdalomcsillapításra, később a hatóanyagát szalicilsavként sikerült azonosítani.

 • Egy kis történeti áttekintés:

Hippokratész Kr. e. 400 körül fűzfalevelet javasolt a szembetegségekre és a szülési fájdalom enyhítésére. Mintegy 400 évvel később Dioszkoridész apróra vágott és borssal, borral kevert leveleket ajánlott a kólika ellen, a köszvényt pedig a levelek és a kéreg főzetével gyógyította. A lázcsillapító hatásról Edward Stone tiszteletes számolt be először 1763-ban a Royal Society tagjainak. A fűzfafőzetből 1828-ban egy müncheni gyógyszerészprofesszor, Johann Buchner keserű, sárgás anyagot vont ki, amelyet a főzfa latin neve (salix) után szalicinnek nevezett el. Egy fiatal olasz vegyész, Raffaele Piria a szalicint savas főzéssel cukorra és aromás vegyületre bontotta. Ez utóbbit oxidálta, és színtelen, hosszú tűkristályokból álló anyagot, szalicilsavat kapott.

 • Jellemzése:

Az acetil-szalicilsav a szalicilátok csoportjába tartozó gyógyszer, amelyet fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint gyulladáscsökkentőként alkalmaznak. Ezen kívül antikoaguláns hatása is van, ezért kis dózisban hosszú távon a szívinfarktus és trombózisok megelőzésére is alkalmazzák.

 • Alkalmazása:

·        alacsony dózisban, hosszú ideig alkalmazva blokkolja a prosztaglandinok és a tromboxánok keletkezését; így gátolva ezzel a vérlemezke-aggregációt és a véralvadást à ezt a hatást használják ki a szívinfarktusok kockázatának csökkentésére

·        az acetilszalicilsav inkább a vascularis események tüneteit változtatja meg, mintsem megelőzi azokat

·        a helyi érzéstelenítő hatása miatta a homeopátiában is kedvelt

·        fejfájás, láz, izületi fájdalmak ellen

 • Vigyázat:

Vérzékenységben szenvedők, valamint akik alvadásgátló készítményt kapnak, kerüljék a szedését. Erősen izgatja a gyomor nyálkahártyáját, ezért aki rendszeresen szed acetil-szalicilsavat szed érdemes ilyen irányú állandó orvosi ellenőrzés alatt állnia.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

Megosztás

Cink

Cink:

A cink a mikroelemek közé tartozik. Ezek az anyagok a szervezetben igen kis koncentrációban (<0,005%) jelen lévő, többé-kevésbé ismert biológiai jelentőséggel rendelkező ásványi anyagok, melyekből a napi szükségletünk nem éri el a 100 mg-ot.

Az egészséges emberi szervezetben általában 2-3 grammnyi található belőlük, melynek legnagyobb része (90%-a) az izomzatban és a csontrendszerben koncentrálódik. Ezenkívül számottevő mennyiséget tartalmaz a haj, a szem, továbbá a bőr, a máj és a vesék. Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék cinktartalma is befolyásolja. A cink felszívódása egyenes arányossággal függ az étrendben található mennyiségétől, illetve az étrend egyéb gátló anyagaitól. Az állati eredetű cink jobban hasznosul, mint a növényi élelmiszereinkből bevitt.

 • Természetes forrásai:

A cinket legnagyobb mennyiségben a húsok, a máj, a hüvelyesek és a tojás tartalmazza. Valamint az osztrigában, a sörélesztőben, a tejben, a búzacsírában, és a tökmagban található még cink.

 • Szerepe:

A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban, ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, több mint 120 metalloenzim szerkezeti elemeként részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében ezáltal a növekedésben, sebgyógyulásban, valamint az inzulin térszerkezetének kialakításában. Megfelelő mennyiség? jelenléte az ízérzés megőrzéséhez éppúgy szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi fejlődés és a szaporodás folyamataihoz. A vegetáriánusoknak különösen ügyelniük kell a cink megfelelő mértékű pótlására, ugyanis ez a nyomelem egyike azon anyagoknak, melyekből a növények viszonylag keveset tartalmaznak. Az állati eredetű élelmiszerek összetétele ebből a szempontból jóval kedvezőbb, mint a tisztán növényi alapú étrend.

 • Hiánytünetei:

·csökken a szervezet ellenállóképessége

·fokozott fáradékonyság lép fel

·száraz, érdes bőr

·ekcéma

·gyakori fertőzéses megbetegedés

·csökkent étvágyat és romló ízérzést

·lassú növekedés gyermekkorban

·a nemi érés késése

·lassú haj- és körömnövekedés

·elhúzódó sebgyógyulást, hasmenést, valamint bőrgyulladást okozhat

 • Hatékonysága:

·csökkenti a megnagyobbodott prosztata okozta tüneteket

·gyógyítja a pattanásos bőrt

·szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában

·immunstimuláló hatása van

·létfontosságú az inzulin felszabadításához

A sportolóknak az átlagosnál több cinkre van szükségük az izzadással járó veszteség ill. a megnövekedett zsírsav- és vasanyagcsere miatt is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

Megosztás

Fűrészpálma

Fűrészpálma (Serenoa repens):

Termését az indiánok afrodiziákumként, és gyulladáscsökkentőként tartották számon.

 • Jellemzése:

 A fűrészpálma az egyszik?ek osztályába, a pálmavirágúak rendjébe és a pálmafélék családjába tartozó faj. A 0, 7-2 ,2 m magas fűrészpálma fényes zöld levelei hosszúak és hegyesek. Sárga vagy elefántcsontszínű virágai egyedüliek vagy csoportokban találhatók. Ovális, húsos termése egy magot tartalmaz. Az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén Floridában, Dél-Karolinában, Luisianában és Mexikóban őshonos. Az egyetlen faj a nemzetségben, nevét Sereno Watson XIX. századi amerikai botanikusról kapta. Hímnős virágai aprók, fehér színűek. Magja 5-8 mm átmérőjű, hosszúkás magja vörösesbarna színű.

 • Alkalmazása:

·        segít köhögés ellen

·        emésztési problémák esetén is hatásos

·        betegség utáni felépüléskor is hasznos

·        fáradtság ellen

·        húgyúti fertőzések estén

·        a prosztata jóindulatú megnagyobbodása okozta problémák mérséklésére (a hormonrendszer működését befolyásolva fékezi a prosztatasejtek elburjánzását, emellett gyulladáscsökkentő és gátolja a szövetek megduzzadását)

·         jótékony hatású lehet prosztatagyulladásban is (mérsékli az említett betegségekkel együtt járó kellemetlen tüneteket, mint amilyen például a gyakori éjszakai vizelés)

·        előnyös húgyúti fertőzések esetén

·        erősíti az immunrendszer működését

·        antibakteriális hatású

·        nem bizonyított, de lehetséges, hogy gátolja a prosztatarák kialakulását, mivel befolyásolja a rákos elváltozásokat beindító hormonok szintjét

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

Megosztás

Bromelin

Bromelin (bromelain, ananászkivonat):

Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. A broméliafélék családjába tartozó, tűlevélrózsás növény terméseit a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15–20 dkg-os bébiananásztól egészen a többkilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű fehérjebontó enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. A bromelin mint terápiában használt hatóanyag csak a friss ananászban található meg, a konzervekben h?kezelés hatására megsemmisül.

 • Alkalmazása:

·        gátolja egyes prosztaglandinok kialakulását, ennek következtében fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású

·        továbbá elősegíti a szövetek regenerálódását

·        emellett a vérrögökben lévő fibrin lebontását is elősegíti

·        elősegíti a fehérje lebontását, hasznosulását a szervezetben, ezért fogyasztása különösen hasznos azoknak, akik emésztési problémákkal, puffadással küzdenek

·        véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen

·        mérsékli az ereken belüli vérrögképződés kockázatát

·        érdemes idült hörghurut (bronchitis), asztma és arcüreggyulladás kiegészítő kezelésére is alkalmazni

·        elősegíti az antibiotikumok felszívódását

·        gyulladásgátlóként csillapítja az ízületi gyulladás tüneteit

·        elősegíti a sebgyógyulást és a műtét utáni lábadozást

·        egyes adatok szerint fokozza a kemoterápia hatékonyságát

·        általánosan ajánlott: kisebb sérülések okozta fájdalmak és zúzódások csökkentésére

·        sebgyógyulás és műtét utáni lábadozás segítésére

·        hörghurut esetén nyáktermelés csökkentésére

 • Vigyázat:

A bromelin mellékhatásai nagyon ritkák. Mégis válthat ki allergiás reakciót annál, aki az ananászra érzékeny. A megfigyelt allergiás reakciók az ananászenzimet tartalmazó készítmény szedésének abbahagyása után megszűnnek. Alkalmazásakor változhat a széklet állaga, színe és szaga. Aszpirinnel és vérhígító készítményekkel együtt szedve fokozódhat a vérzéshajlam. Használata ellenjavallt abban az esetben, ha az alkalmazó véralvadási zavarokról számol be, illetve előrehaladott máj- és vesebetegségekben szenved.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

Megosztás

Download mp3